Lokal-TV är en bra start

Drömmer du om att bli upptäckt eller vill du skapa dig ett yrke inom tv-branschen? Oavsett om du är nyhetsuppläsare, skådespelare, manusförfattare, klippare eller jobbar med film och tv på något annat vis kan du ha börjat din karriär genom att jobba på lokal-tv. Många börjar att arbeta inom tv-världen på lite mindre tv-stationer och senare när deras verk blir uppmärksammade går de vidare till lite större produktioner på större kanaler. Även om du är helt ny i branschen kan du jobba på en lokal tv-station, men då får du räkna med att göra lite enklare arbeten till en början.

Att komma in på lokal-tv

För många som idag är kända inom film och tv var det så att deras arbete på lokal-tv blev inkörsporten till framgång. Sanningen är att ingen kan börja på toppen utan man måste alltid jobba sig uppåt i nästan alla branscher. Detsamma gäller i underhållningsbranschen. Hur kan man då gå tillväga för att få ett jobb på lokal-tv? För det mesta är det lättast att få ett enklare sommarjobb eller en praktikplats till en början. Då kanske man inte kan jobba precis med det man gillar eller vill, men allt handlar om att knyta kontakter och prova på hur det egentligen går till på lokal-tv. Det finns även många kurser, bland annat på folkhögskolor och universitet, där man kan lära sig olika färdigheter relaterade till film- och tv-produktion.

Sälj ditt material till lokal-tv

Det finns andra sätt som man kan jobba med lokal-tv på och ett av dem är att sälja in ditt material. Istället för att vara anställd direkt av stationen kan du exempelvis skapa dina filmer, tv-serier, manus eller vad du nu vill göra och försöka sälja in det. Idag är det enklare än någonsin att vara egenanställd eftersom man kan frilansa och fakturera utan företag. Du skapar helt enkelt ditt material och pitchar eller säljer in det när det är färdigt. Var väldigt noggrann med copyright när du jobbar på detta sätt, speciellt om du visar upp helt färdigt material. Även om du kanske känner personer som jobbar på din lokala tv-station kan det finnas en risk att ditt verk stjäls.