Lokal-TV på webben


2001 startades ett företag vid namn Lokal-TV Nätverket i Sverige AB som sände Lokal-TV under namnet Kanal Lokal. 2005 hade företaget tillstånd att sända lokal-tv i det digitala marknätet i fyra regioner: Skåne, Stockholm/Mälardalen, Linköping/Norrköping och Göteborgsområdet. Sista halvåret 2005 började Kanal Lokal att sända i dessa regioner och kanalen visade lokala nyheter presenterade av Expressen. 2006 fanns kanalen med i Com Hems basutbud och sändes både analogt och via det digitala marknätet. Under kanalens livstid försökte de att sälja sig själva till större distributioner så som MTG och TV4 men intresset saknades och i januari 2009 begärde företaget sig själv i konkurs och Lokal Kanals sändningar upphörde.

Young woman relaxing with tablet on sofa in front of TV

Men att intresset för lokala nyheter skulle ha dött är däremot helt fel men att sända det via ”vanlig” TV är fel plattform i dessa tider. Produktionen blir alldeles för dyr och det är svårt att ha tillräckligt med material för att sända hela dagen och att ha en kanal som man endast sänder på under en kort tid under dagen är inte lönsamt. Istället har många kommuner och andra aktörer börjat sända lokal-tv på webben! Det ligger väldigt rätt i tiden och att titta på tv via webben är det moderna sättet att se på tv.

En del kommuner sänder till exempel sina kommunfullmäktige sammanträden via webben på kommunens hemsida och det finns många privata aktörer som startar upp lokal webb-tv för att rapportera till invånarna om vad som händer i deras närhet. När privata aktörer sänder lokal webb-tv så kan det innehålla så mycket mer än endast nyheter, så som reklam för företag och rapportering från lokala event.

SVT sänder lokala nyheter på SVT Play men då är områdena ganska stora och större än vad man kanske vill se på lokal-tv, t.ex. för hela Norrbotten eller Gävleborg. TV4 la ner sina lokal nyhetssändningar 2014 och ca ett år senare så avslöjade Aftonbladet att de ville börja göra webbsändningar med lokala nyheter.