Från Café Norrköping till Go’kväll

Café Norrköping var ett berömt tv-program som producerades av SVT Norrköping. Programmet var ett familj- och kaféprogram och sändes mellan 1983 och 1997 när det sedan kom att vara hela Sveriges Go’kväll. Detta program fortsatte till en början spelas in i Norrköping men övergick senare till att bli SVT Umeås ansvar, enbart för att man ville sprida ut inspelningarna över hela Sverige, även i norr. Go’kväll sänds fortfarande.

Innehåll

Café Norrköping var tänkt att innehålla musik och få inbjudna gäster att samtala, fika och göra lite av allt möjligt i form av underhållning. Den mest kända programledaren som ledde Café Norrköping var den nuvarande Linköpingsbon Ragnar Dahlberg. Idag är han ägare av Dahlbergs kafé i Gamla Linköping som är ett mycket populärt tillhåll för Linköpingsbor.

Kaféprogrammen var populära under 80- och 90-talen i Sverige. De blev som ett slags sammanhållning och gemenskap för hela landet. Till programmen tog man dansband och aktuella artister eller skådespelare för att prata om den senaste filmen, boken eller om livet i allmänhet. Det är också i många av kaféprogrammen, däribland Café Norrköping, som nuvarande kända artister har gjort sitt första framträdande.

Begreppet kaféprogram kom till eftersom det skulle utspela sig i en typisk kafémiljö med bord och stolar, lite mat och dryck i all enkelhet – och samtalsämnena skulle vara lättsamma och trevliga och få alla tittare att känna sig delaktiga. Med tiden tog man även in lite mode genom styling av vanliga personer – något som man fortsatt med än idag i Go’kväll.

Många startade kaféprogram under slutet på 1900-talet

Det var mycket vanligt att det sändes olika kaféprogram runt om i Sverige från diverse lokal tv-stationer. Det var egentligen inte så svårt – man hyrde Kontorslokal och skaffade studios och inspelningen var ett faktum. Vad programmet skulle handla om var självklart och gästerna var inte sällan samma i de olika programmen – det blev liksom en rundgång på alltihop också på grund av konkurrensen. Numera har kaféprogrammen i allmänhet dött ut men Go’kväll är fortfarande relativt populärt, även om många menar att det mest är äldre som tittar på det. Huruvida det kommer att läggas ned i framtiden vet man ännu inte, men många börjar trots allt bli lite småtrötta på att samma innehåll aldrig riktigt förnyas.

Café Norrköping blir Go’kväll

Från och med 1997 lade man ner Café Norrköping, men istället döptes programmet om till Go’Kväll och var inte längre relaterat till en speciell stad. Go’Kväll sänds i SVT1 varje tisdag-lördag och har olika programledare som turas om att leda programmet. Innehållet är i stort sett detsamma som förut, med inslag av tips på matlagning, resereportage, styling och bokrecensioner. Nya artister såväl som gamla bjuds in och man samtalar om allt möjligt mellan himmel och jord. Go’kväll spelas idag in i Umeå.