Malax-TV

Malax är en liten kommun som ligger i Österbotten i Finland. Drygt 85 procent av befolkningen talar svenska. Med inte fler än knappa 5500 invånare är det förvånande att orten är såpass välkänd som den är. Varför pratar vi om en liten ort i norra Finland? Det är nämligen deras lokal-tv som har satt dem på kartan. Lokal-tv som produceras av ett litet gäng entusiastiska amatörer.

Oavsett om du är en glad amatör som driver enskild firma eller om det är något större med flera anställda behöver ni ett bra mobilabonnemang. Telness är en svensk operatör som erbjuder mobilabonnemang specialanpassade för företag, utan uppsägningstider och bindningstider.

Sjukt lokal lokal-TV

Malax-TVs genombrott för en bred publik i Sverige kom när ett svenskt Youtube-konto, PonyHans, publicerade en video med klipp från kanalen. Det var år 2008. Videon publicerades under titeln “Sjukt lokal lokal-tv” och innehöll klipp som textats för komisk effekt. Det sparsmakade språket med norrländskt schvung är på en gång charmigt och ibland lätt att missuppfatta. Det är enkelt att texta om på ett sätt som får det att verka som att personerna i inslagen säger något annat än de i själva verket gör. I videon kunde man bland se inslag från naturprogram med fokus på fåglar och “mannen-på-gatan”-reportage utförda av en äldre herre tillsynes utan grundläggande social kompetens.

Tusentals tittare roades av de märkliga klippen som tycktes som hämtade ur någon parallell verklighet, vilket samtidigt kan tyckas lite märkligt, Österbotten ligger inte så långt borta, men den verklighet de lever i där uppfattas uppenbarligen ändå som väldigt exotisk.

En självmedveten TV-kanal

Vad är Malax-TV för en kanal egentligen? Vilka är förutsättningarna för deras TV-produktion? I nuläget har kanalen ett drygt dussin medarbetare inkluderat hallåor, kameramän samt bild- och ljudproducenter. Kanalens historia bottnar i en önskan om att det skulle produceras fler svenskspråkiga program för de som bodde i Österbotten. Det var i slutet av 1970-talet. Det gick tyvärr inte att få in svensk TV mer än under särskilda förutsättningar. Malax-TV är produkten av ett samarbete mellan tre olika lokala TV-bolag. Det första programmet i Malax-TV sändes ut år 1983.

Apropå klipp som de som produceras av PonyHans. På kanalen är man högst medvetna om att den TV de producerar inte håller samma mått som den som produceras nationellt. Strävan tycks istället vara att alla ska göra sitt bästa och göra intressant TV.

Kanalens produktion bekostas framför allt med medlemsavgifter, men de får också ta emot bidrag från stiftelser och fonder. De har förstås ingen enorm budget att tala om, men pengarna de får från olika håll visar dock hur uppskattad kanalen är. Gissningsvis har deras budget ökat sedan de fick uppmärksamhet på nationell nivå. Det behövs fler TV-kanaler som Malax-TV.