TV:ns roll i familjeunderhållningen

TV:n spelar en viktig roll i svenskarnas hjärtan. Statistik som samlats in av Sveriges Television visar att vuxna svenskar sammanlagt tillbringar sju år av livet framför sin TV-apparat. Idag använder vi våra TV-apparater till att titta på nationella och lokala TV-sändningar, strömma film och spela TV-spel.

Med en nintendo switch kontroll går det att spela spel direkt på din TV. Om du har en Nintendo Switch kan du koppla den till TV:n med hjälp av dess dockningsfunktion. En HDMI-kabel kopplar din Nintendo Switch till TV:n, och för över både ljud och bild. På detta sätt kan du njuta av dina favoritspel tillsammans med dina vänner, som fredagsunderhållning eller på festen.

Televisionens historia i Sverige

De första svenska provsändningarna ägde rum under 1920-talet. År 1930 gjordes en demonstration av den nya fenomenet television på Röda Kvarn, en biograf i Stockholm. TV-sändningarna hade kunnat starta tidigare än på femtiotalet om det inte varit för att andra världskriget bröt ut i samma veva. AB Radiotjänst fick i uppdrag att bygga upp vår svenska television, och sändningarna påbörjades år 1956. Det första programmet leddes av den sedermera välkände programledaren Lennart Hyland.

Lokal-TV

De flesta svenska TV-kanaler är rikstäckande, men det finns några få lokala kanaler. Bland dessa finns TV Malung-Sälen som grundades år 1995 av Jörgen Danielsson. Kanalen sänder endast i Malung och finansieras via sponsring från ortens organisationer och företag. En annan lokal TV-kanal är 24Corren som drivs av morgontidningen Östgöta Korrespondenten. Den sänder i Linköpingsområdet. Uppsala Student-TV produceras av en förening av studenter som bor i Uppsala-området. Kanalen samt föreningen grundades år 1989, och producerar numera både TV och film.

Commodore 64 och Nintendo

TV-apparater har använts i decennier för underhållning hemmavid. Förutom att se på TV-kanaler har det också gått att spela spel med olika konsoler och datorer uppkopplade till TV:n. Bland de olika hemdatorer som varit populära på åttiotalet fanns Commodore 64, som tillverkades mellan år 1982 och 1994. Den sålde runt 17 miljoner enheter och är en av de datormodeller som sålt bäst genom tiderna. Maskinen kunde kopplas upp direkt till TV:n och lät användaren spela upp till 10 000 olika programtitlar som utvecklades för Commodore 64. Här fanns inte bara spel utan även kontorsprogram och utvecklingsprogram.

Det japanska företaget Nintendo har en lång historia bakåt i tiden, men är sedan sjuttiotalet främst inriktad på att tillverka spelkonsoler samt att producera TV-spel. Bland deras mest kända skapelser hittar vi spelserierna Legend of Zelda, Super Mario, Donkey Kong och Mario Kart. År 1983 lanserade företaget Nintendo Entertainment System som förkortades NES. Satsningen blev snabbt en succé, och när 1984 nådde sitt slut hade Nintendo sålt mer än 2,5 miljoner maskiner på den inhemska marknaden i Japan. Nu valde Nintendo att även släppa konsolen i Kanada och USA, samt sedermera i Australasien och Europa. Under andra hälften av åttiotalet dominerade Nintendo videospelsmarknaden, där Super Mario Bros 3 sålde mer än sju miljoner exemplar i USA.