En lokal TV-redaktion har många likheter med ett större arbetslag. Här finns i många fall reportrar, klippare, nyhetsuppläsare samt de som jobbar med ljus och ljud. I vissa fall finns även manusarbetare men det händer att du som programpresentatör, programledare eller nyhetsuppläsare får skriva ditt egna manus. Just detta med att arbetsroller går in i varandra är ett kännetecken för mindre redaktioner. Du förväntas hjälpa dina kollegor och ni arbetar verkligen i ett lag. Är du ny är det en utmärkt plats att börja arbeta på en lokal TV-redaktion just för att du får lära dig mycket.
Som på alla redaktioner är det en redaktionschef som styr arbetet på den lokala stationen. Har du arbetat i några år och kan branschen kanske du vill utbilda dig vidare. En ledarskapsutbildning behövs för en chefredaktör och dessa finns i både privat regi samt på högskola och universitet. På en ledarskapsutbildning lär du dig att strukturera, planera, genomföra och delegera arbetet men också att prata med dina arbetskollegor och skapa en god stämning. Det är vanligt att börja arbeta på en mindre station och sedan fortsätta att sända regionala program när du har blivit mer van vid tv.
Många av dem programledare och nyhetsuppläsare som vi idag ser på exempelvis SVT eller TV4 började sina karriärer på lokal-tv. Några välkända namn och personer är Pernilla Månsson-Colt som startade karriären på ungdomsredaktionen i Växjö under 1990-talet, Erik Haag som också han började med barnteve och Cecilia Gralde som började nyhetskarriären i Växjö. Just Växjö lokalteve var en grogrund för flera tv-personer i många år.
Hur du får jobb på lokal-tv
Det råder hård konkurrens inom tv-branschen. Det gäller inte bara att ha bra betyg utan du måste också ha lite tur. Du måste våga kontakta redaktionerna igen även om du tidigare fått nej. Ett bra sätt är att söka praktikplats eller sommarjobb på din lokala station. Tänk på att du förmodligen inte kommer att få jobba med de arbetsuppgifterna som du egentligen vill. I början handlar det mer om att komma in i branschen och vara beredd på att jobba sig uppåt.
Det första steget för att kunna jobba med tv är att du har en passande utbildning. Ett bra första steg är att gå medieprogrammet på gymnasiet. Där får du en grund och kan även välja inriktning som exempelvis foto. Därefter finns eftergymnasiala utbildningar på folkhögskola och på högskola. Du kan också plugga utomlands.
Flera lokala TV-stationer på SVT har under åren lagts ner eller omarbetats. De lokala nyhetsredaktionerna finns dock fortfarande kvar och dessa utgör en viktig del. Vi människor är mer intresserade av vad som händer i vår närhet och vi vill följa med i både stora och mindre händelser. Varje län har sin egen redaktion och förutom att kunna se sändningen på teve har du också möjlighet att få senaste nytt genom SVT:s hemsida. Där kan du följa med i arbetet under dagen och se vilka händelser som läggs ut på sidan.